-
Arbetsgivarens lojalitetsplikt
Arbetsgivarens lojalitetsplikt gentemot anställda med skyddad identitet inkluderar att värna om deras intressen, skydda känslig information och följa lagar som GDPR och Arbetsmiljölagen. Brott mot lojalitetsplikten kan få allvarliga konsekvenser för arbetsgivare. Skyddad identitet omfattar olika nivåer av sekretess, från sekretessmarkering till fingerade personuppgifter, och kräver att arbetsgivare implementerar tydliga säkerhetsåtgärder samt utbildar chefer och…
-
Arbetsplatsolycka resulterad i ett bortslitet öra
I januari 2020 började en kvinna arbeta hos Axess i Södertälje hamn via ett bemanningsföretag. Hennes arbetsuppgifter var bland annat att lasta på och av bilar från tåg och båtar. På tågen fanns det två våningar, varav den övre sänktes ner vid av- och pålastning. Det var tydligt att anställda inte skulle kliva på övervåningen…
-
Visselblåsarlagen – Förbered din verksamhet
I en värld där förtroendet för företag och institutioner ständigt ifrågasätts, har visselblåsare blivit samhällets osynliga hjältar. De vågar stå upp och rapportera om orättvisor och missförhållanden, ofta med risk för egen del. Nu är en ny visselblåsarlag på plats i EU, vilket påverkar hundratals verksamheter och tusentals anställda över hela Sverige. Från och med…
-
Nya regler för arbetstid – Vad gäller nu?
Från och med den 1 oktober 2023 kommer en ny huvudregel beträffande dygnsvila bli gällande i svensk lagstiftning, Regeln innebär att alla anställda ska ha åtminstone 11 timmars sammanhängande vila under varje 24-timmarsperiod, samt att varje arbetsperiod ska avslutas med en dygnsvila. Regeländringarna har sitt ursprung i EU-kommissionens kritik mot Sveriges kollektivavtal i kommun- och…
-
Provanställning
Vad är provanställning? En provanställning är en anställningsform som innebär att man som längst under sexmånader innehar en visstidsanställning. När någon påbörjar en tillsvidareanställning är detvanligt att anställningen börjar som en provanställning som sedan övergår till entillsvidareanställning. Reglerna om detta finns i Lagen om anställningsskydd (LAS). Syftet med en provanställning är att både arbetstagaren och…
-
Sjuk på semestern?
Den svenska arbetsrätten reglerar arbetstagares rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen.Inom detta inkluderas frågor som rör semester och ledighet. Semestern är en viktig del iarbetslivet och är skyddad genom semesterlagen (1977:480). Denna lag garanterar att allaanställda har rätt till semester och syftar till att främja en hälsosam arbetsmiljö ocharbetslivsbalans. I semesterlagen återfinns regler gällande längd, förläggning…
-
EU-direktivet för insyn i lönesättning och dess påverkan på löneprocessen i Sverige
Direktivet om lönetransparens handlar om att komma till rätta med lönediskriminering mellan kvinnor och män i hela EU. Alla EU:s medlemsländer ska ha införlivat direktivets regler senast om tre år.
-
Bra att veta om kollektivavtal och dolda klausuler samt andra arbetsrättsliga principer!
Kollektivavtal är ett centrala begrepp inom arbetsmarknaden som sträcker sig långt utöver att bara reglera arbetstagarens rättigheter samt arbetsgivarens skyldigheter. Förståelsen av ett kollektivavtal som en skriftlig överenskommelse, mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisationer, hjälper till att belysa dess betydelse i att trygga anställdas arbetsvillkor och definiera rättigheter och skyldigheter för båda parter. Kollektivavtalet tar sitt värde…