NyheterNyheterNy anställningsform föreslås – Särskild visstidsanställning!

Ny anställningsform föreslås – Särskild visstidsanställning!

I juni 2021 presenterade regeringen ett förslag innefattande en rad förändringar i lagen om anställningsskydd (LAS). Dessa förändringar är omfattande och kommer att innebära stora förändringar för både arbetsgivare som arbetstagare om de går igenom.

En av förändringarna i förslaget är att allmän visstidsanställning föreslås bli ”särskild visstidsanställning” istället. Den nya anställningsformen kommer likna den gamla då arbetsgivaren inte behöver ange något objektivt skäl för tidsbegränsningen. Dock medför de nya reglerna att anställningen snabbare övergår till en tillsvidareanställning. Notera att arbetstagaren måste ha varit anställd, i den särskilda visstidsanställningen, i mer än 12 månader för att den ska övergå till en tillsvidareanställning.

Arbetsgivaren har även en skyldighet att meddela arbetstagaren om när hen anställs i en särskild visstidsanställning.

Relaterat

 • Smarta steg för att skapa en bättre digital arbetsmiljö

  Smarta steg för att skapa en bättre digital arbetsmiljö

  För att motverka digital stress i arbetsmiljön rekommenderas regelbundna skärmpauser, utbildning om digital hälsa, och flexibla arbetstider. Ergonomiska arbetsplatser, tydliga arbetsmål, begränsning av uppkoppling efter arbetstid, och en kultur av öppen kommunikation är också viktiga. Fokus bör ligga på kvalitetsarbete snarare än ständig online-närvaro, och regelbunden feedback och fysisk aktivitet uppmuntras för att minska stress och öka välbefinnandet.

 • EU-direktivet för insyn i lönesättning och dess påverkan på löneprocessen i Sverige

  EU-direktivet för insyn i lönesättning och dess påverkan på löneprocessen i Sverige

  Direktivet om lönetransparens handlar om att komma till rätta med lönediskriminering mellan kvinnor och män i hela EU. Alla EU:s medlemsländer ska ha införlivat direktivets regler senast om tre år.

 • Sommartider hej hej, sommartider!

  Sommartider hej hej, sommartider!

  Det ljuder skratt mellan husen, grillröken ligger tung och det skrattas och skålas i familjens som vännernas lag. Semestern är en tid för avkoppling och njutning, men det är också en tid då alkoholkonsumtionen kan öka.

Vill du få våra nyheter direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält