Lärare utsätts för våld och hot

8 november 2022/063823

Situationen för lärarna i Kungälvs kommun har nu blivit så kritisk att de är rädda för att gå till jobbet. Lärarförbundets skyddsombud skrev följande:

”I tillbud beskrivs otillräcklighet, stress, obehag till följd av slag, sparkar, skallningar, hot om våld, dödshot mot personal samt personals familjemedlemmar, våld med tillhyggen och elever som spottar på personal.”

Vidare hävdar skyddsombudet att lärarna saknar stöd från ledningen trots att problemen har funnits länge. Nu kräver skyddsombudet en undersökning av lärarnas arbetsmiljö och de risker de tar i jobbet. Lärarna som utsätts för hot och våld måste få möjlighet till stöd och hjälp för att hantera detta trauma. Därmed måste en handlingsplan tas fram för vad som måste göras och alla anställda måste även få utbildning i att möta barn och unga som utsätter dem för våld.

Vill du få våra nyheter direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga Juristen

Fråga Juristen

När ditt ärende är för stort eller komplext hjälper vi dig med personlig juridisk rådgivning. Ställ din fråga nedan och få svar från våra kunniga jurister inom 24 arbetstimmar.

Ladda ned fack:app