Förfalskad uppsägning

30 augusti 2022

I augusti publicerade byggnads en artikel på sin hemsida gällande en förfalskad uppsägning av en byggjobbare.

Den anställde, som i artikeln kallades för Lars, upptäckte när kan skulle komma tillbaka till jobbet efter en längre sjukskrivning att han inte längre hade någon anställning. Han blev informerad om att han själv sagt upp sig och att hans arbetsgivare hade papper på det med Lars underskrift.

Lars sa följande om situationen:

  • Jag hade krav till dem på 150 000 kr för innestående löner och semester och ville ha det löst innan jag gick tillbaka i tjänst. De bokade fyra möten med mig och avbokade samtliga av olika anledningar. Dagen min sjukskrivning gick ut åkte jag till kontoret. Men det var ingen där.

Efter detta kontaktade Lars Byggnads (dvs fackförbundet) som inledde en dialog med företaget. Två dagar innan det avtalade mötet fick Byggnads uppsägningen med Lars namnteckning på, trots att Lars säger att han aldrig har undertecknat något sådant papper.

Byggnads frågade Lars varifrån bolaget kan ha fått hans underskrift, Lars svarade:

  • Jag har ju skrivit under massor av varuleveranser, orderbekräftelser och så vidare. Förmodligen har de scannat in min namnteckning från ett annat dokument och klistrat in i det här dokumentet.

Bolaget motsätter sig detta och menar att de inte har förfalskat Lars underskrift. Byggnads står dock fast vid detta påstående och menar att det finns bevisning som stödjer det faktum att bolaget ska ha förfalskat underskriften, bland annat diskussioner som tydligt visar att han inte sagt upp sig vid det datumet.
Lars beslutade efter detta att polisanmäla händelsen, utöver detta har även byggnads lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Inget datum är ännu satt för rättegången i Arbetsdomstolen.

Lars heter egentligen något annat.

Vill du få våra nyheter direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga Juristen

Fråga Juristen

När ditt ärende är för stort eller komplext hjälper vi dig med personlig juridisk rådgivning. Ställ din fråga nedan och få svar från våra kunniga jurister inom 24 arbetstimmar.

Ladda ned fack:app