NyheterNyheterFler och fler arbetsmiljöbrott lagförs

Fler och fler arbetsmiljöbrott lagförs

14 november 2022

Ungefär en person varje vecka dör på jobbet i Sverige och många fler skadas eller blir sjuka på sin arbetsplats. De flesta dödsolyckor sker inom transport, jordbruk, magasinering, byggbranschen och tillverkning. För att motverka dessa arbetsmiljöproblem inleddes för en tid sedan ett utvecklat samarbete mellan polisen, Åklagarmyndigheten och Arbetsmiljöverket.

Den 14:e november 2022, ungefär tre år efter att detta samarbete inletts, rapporterade Arbetsmiljöverket att allt fler arbetsmiljöbrott lagförs och detta sägs vara mycket på grund av detta utvecklade samarbete mellan myndigheterna då det främjat handläggningen av just arbetsmiljöbrott.

Eva Nilsson, chefsjurist på Arbetsmiljöverket sa följande:
” En viktig del i att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet är effektiva utredningar och lagföring av arbetsmiljöbrott. Det är en angelägenhet för flera myndigheter och är därför beroende av god samverkan och tydliga rutiner mellan dessa myndigheter, vilket har gjort utredningsarbetet effektivare. Bland annat har utredningstiden kortats när det gäller dödsolyckor.”

Vidare sa även Elisabeth Lewin, sakkunnig jurist på Arbetsmiljöverket:
”Kunskapsutbyte och gemensamma utbildningar är en annan viktig del i att använda våra gemensamma resurser i kampen mot arbetsmiljöbrott på ett effektivt och bra sätt. Vi ser att handläggningstiden för dödsolyckor som sker i arbetet, från det att en olycka har inträffat till dess att åtal väckts, i de fall det finns misstanke om arbetsmiljöbrott har kortats. Vår handläggningstid understiger i de flesta fall 12 månader och det är mycket bra, säger Elisabeth Lewin, sakkunnig jurist på Arbetsmiljöverket.”

Relaterat

  • Smarta steg för att skapa en bättre digital arbetsmiljö

    Smarta steg för att skapa en bättre digital arbetsmiljö

    För att motverka digital stress i arbetsmiljön rekommenderas regelbundna skärmpauser, utbildning om digital hälsa, och flexibla arbetstider. Ergonomiska arbetsplatser, tydliga arbetsmål, begränsning av uppkoppling efter arbetstid, och en kultur av öppen kommunikation är också viktiga. Fokus bör ligga på kvalitetsarbete snarare än ständig online-närvaro, och regelbunden feedback och fysisk aktivitet uppmuntras för att minska stress och öka välbefinnandet.

  • EU-direktivet för insyn i lönesättning och dess påverkan på löneprocessen i Sverige

    EU-direktivet för insyn i lönesättning och dess påverkan på löneprocessen i Sverige

    Direktivet om lönetransparens handlar om att komma till rätta med lönediskriminering mellan kvinnor och män i hela EU. Alla EU:s medlemsländer ska ha införlivat direktivets regler senast om tre år.

  • Sommartider hej hej, sommartider!

    Sommartider hej hej, sommartider!

    Det ljuder skratt mellan husen, grillröken ligger tung och det skrattas och skålas i familjens som vännernas lag. Semestern är en tid för avkoppling och njutning, men det är också en tid då alkoholkonsumtionen kan öka.

Vill du få våra nyheter direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält