NyheterNyheterArbetslivskriminaliteten granskas i ny insats

Arbetslivskriminaliteten granskas i ny insats

24 november 2022

Nyligen rapporterade Arbetsmiljöverket att omkring 120 företag inom olika branscher nu kontrolleras i en ny, myndighetsgemensam (polismyndigheten, skatteverket och Arbetsmiljöverket m.m) insats mot arbetslivskriminalitet. Insatsen syftar till att undersöka farlig arbetsmiljö, blockerade nödutgångar och misstänkt svartarbete.

Insatserna genomförs genom oanmälda kontroller i branscher som är extra utsatta för arbetslivskriminalitet. Det har än så länge konstaterats att denna problematik återfinns inom bland annat skönhetssalonger och bolag som hanterar bilvård. Vidare har inspektioner gjorts på företag inom hotell, städ, bygg, taxi och handel. Hälften av de företag som inspekterats har fått krav på att åtgärda upptäckta brister i arbetsmiljön.

Nu har uppmaningar till allmänheten gått ut om ökad verksamhet vid köp av tjänster. Hittills har ungefär 8 000 gemensamma insatser genomförts av myndigheterna.

Relaterat

 • Smarta steg för att skapa en bättre digital arbetsmiljö

  Smarta steg för att skapa en bättre digital arbetsmiljö

  För att motverka digital stress i arbetsmiljön rekommenderas regelbundna skärmpauser, utbildning om digital hälsa, och flexibla arbetstider. Ergonomiska arbetsplatser, tydliga arbetsmål, begränsning av uppkoppling efter arbetstid, och en kultur av öppen kommunikation är också viktiga. Fokus bör ligga på kvalitetsarbete snarare än ständig online-närvaro, och regelbunden feedback och fysisk aktivitet uppmuntras för att minska stress och öka välbefinnandet.

 • EU-direktivet för insyn i lönesättning och dess påverkan på löneprocessen i Sverige

  EU-direktivet för insyn i lönesättning och dess påverkan på löneprocessen i Sverige

  Direktivet om lönetransparens handlar om att komma till rätta med lönediskriminering mellan kvinnor och män i hela EU. Alla EU:s medlemsländer ska ha införlivat direktivets regler senast om tre år.

 • Sommartider hej hej, sommartider!

  Sommartider hej hej, sommartider!

  Det ljuder skratt mellan husen, grillröken ligger tung och det skrattas och skålas i familjens som vännernas lag. Semestern är en tid för avkoppling och njutning, men det är också en tid då alkoholkonsumtionen kan öka.

Vill du få våra nyheter direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält