Arbetslivskriminaliteten granskas i ny insats

24 november 2022

Nyligen rapporterade Arbetsmiljöverket att omkring 120 företag inom olika branscher nu kontrolleras i en ny, myndighetsgemensam (polismyndigheten, skatteverket och Arbetsmiljöverket m.m) insats mot arbetslivskriminalitet. Insatsen syftar till att undersöka farlig arbetsmiljö, blockerade nödutgångar och misstänkt svartarbete.

Insatserna genomförs genom oanmälda kontroller i branscher som är extra utsatta för arbetslivskriminalitet. Det har än så länge konstaterats att denna problematik återfinns inom bland annat skönhetssalonger och bolag som hanterar bilvård. Vidare har inspektioner gjorts på företag inom hotell, städ, bygg, taxi och handel. Hälften av de företag som inspekterats har fått krav på att åtgärda upptäckta brister i arbetsmiljön.

Nu har uppmaningar till allmänheten gått ut om ökad verksamhet vid köp av tjänster. Hittills har ungefär 8 000 gemensamma insatser genomförts av myndigheterna.

Vill du få våra nyheter direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga Juristen

Fråga Juristen

När ditt ärende är för stort eller komplext hjälper vi dig med personlig juridisk rådgivning. Ställ din fråga nedan och få svar från våra kunniga jurister inom 24 arbetstimmar.

Ladda ned fack:app