AktuelltNyheterÄndring av karantänsreglerna!

Ändring av karantänsreglerna!

Från och med 20 januari i år ändras reglerna för familjekarantän.

Under den senaste tiden har det rapporterats om arbetsplatser som har stora problem att hålla verksamheten igång. Detta beror bland annat på att många sitter i karantän för att en person i samma hushåll har covid-19.

Fram tills det att reglerna ändrades har familjemedlemmar varit tvungna att stanna hemma i sju dagar om någon i hushållet skulle testa positivt för Covid-19.

Nu ändras reglerna. Det som gäller nu är att friska personer som har fått dos tre av vaccinet, de som haft covid-19 inom de senaste tre månaderna eller har en nyckelroll inom en samhällskritisk verksamhet kan gå till arbetet även om någon i familjen skulle ha covid-19. Hamnar man inte inom dessa grupper så kortas tiden för karantänen ner från sju till fem dagar.

Relaterat

  • En kort guide till framgångsrik löneförhandling

    En kort guide till framgångsrik löneförhandling

    Löneförhandling kan framstå som en tuff process för många chef som medarbetare, samtidigt är det en del i din professionella utveckling. Det är inte bara ett tillfälle att argumentera för en högre ersättning utan också ett sätt att bekräfta ditt värde inom organisationen. Med rätt förberedelse och inställning kan både anställda och chefer hitta gemensam…

  • Vad gör ett skyddsombud?

    Vad gör ett skyddsombud?

    Ett skyddsombuds syfte är att arbeta för att skydda arbetstagarnas hälsa och säkerhet, men vad gör ett skyddsombud? Den frågan kommer vi besvara i denna artikel. Skyddsombudets uppgift är att upprätthålla en balans mellan produktivitet och välbefinnande på arbetsplatsen. Genom att agera som en länk mellan arbetsgivare och anställda säkerställer de att arbetsmiljölagen efterlevs och…

  • Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur – hur ska du förbereda verksamheten!

    Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur – hur ska du förbereda verksamheten!

    Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur, som offentliggjordes den 15 september 2023 och träder i kraft den 1 januari 2025, markerar en betydande omvandling av Sveriges arbetsmiljölagstiftning. Denna omstrukturering syftar till att förenkla och tydliggöra regelverket, göra det mer tillgängligt och anpassat till det moderna arbetslivets behov. Genom att minska antalet föreskrifter från 67 till 15 skapas en…

Vill du få våra nyheter direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev