Kriminalvårdare nekades skadestånd i hovrätten

Den 14 november 2022, Hovrätten för nedre Norrland, Mål 1447 – 21

Det var under en rättegång i september 2020 som två kriminalvårdare utsattes för ringa misshandel av en häktad man som i panik försökte fly från salen och vårdarna försökte stoppa honom. Den häktade mannen skallade en av vårdarna och slog en häktesvakt med knytnäve mot revbenen.

När situationen lyftes i tingsrätten dömdes mannen för våld mot tjänsteman och till skadestånd för kränkning på 5 000kr var till kriminalvårdarna. Den dömde mannen överklagade målet till hovrätten i nedre Norrland.

Hovrätten konstaterade att anställda inom kriminalvården löper större risk än andra att utsättas för våld och hot. Därför bör dessa vara mentalt beredda på risken. På grund av detta menar hovrätten att ersättning inte kan utgå vid varje kränkning. Undantaget ska vara om kränkningen riktas mot den anställdes privata sfär eller är till exempel i hög grad förnedrande.

I det givna fallet skallade den häktade mannen kriminalvårdaren efter att han blivit nedbrottad. Vårdaren berättade att han var förberedd på våld eftersom han upplevde den häktade som ovanligt orolig. Vidare har vittnesmål konstaterat att skallningen inte var så allvarlig och att vårdaren hann dyka undan. Därmed konstaterade rätten att den personliga integriteten inte kränkts allvarligt och att det inte var frågan om något undantagsfall. Detsamma gällde häktesvakten som var informerad om risken för våld och därmed bör ha varit mentalt förberedd på detta.

Domslutet konstaterade inget skadestånd skulle utgå.

Vill du få våra nyheter direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga Juristen

Fråga Juristen

När ditt ärende är för stort eller komplext hjälper vi dig med personlig juridisk rådgivning. Ställ din fråga nedan och få svar från våra kunniga jurister inom 24 arbetstimmar.

Ladda ned fack:app