AktuelltDomarKriminalvårdare nekades skadestånd i hovrätten

Kriminalvårdare nekades skadestånd i hovrätten

Den 14 november 2022, Hovrätten för nedre Norrland, Mål 1447 – 21

Det var under en rättegång i september 2020 som två kriminalvårdare utsattes för ringa misshandel av en häktad man som i panik försökte fly från salen och vårdarna försökte stoppa honom. Den häktade mannen skallade en av vårdarna och slog en häktesvakt med knytnäve mot revbenen.

När situationen lyftes i tingsrätten dömdes mannen för våld mot tjänsteman och till skadestånd för kränkning på 5 000kr var till kriminalvårdarna. Den dömde mannen överklagade målet till hovrätten i nedre Norrland.

Hovrätten konstaterade att anställda inom kriminalvården löper större risk än andra att utsättas för våld och hot. Därför bör dessa vara mentalt beredda på risken. På grund av detta menar hovrätten att ersättning inte kan utgå vid varje kränkning. Undantaget ska vara om kränkningen riktas mot den anställdes privata sfär eller är till exempel i hög grad förnedrande.

I det givna fallet skallade den häktade mannen kriminalvårdaren efter att han blivit nedbrottad. Vårdaren berättade att han var förberedd på våld eftersom han upplevde den häktade som ovanligt orolig. Vidare har vittnesmål konstaterat att skallningen inte var så allvarlig och att vårdaren hann dyka undan. Därmed konstaterade rätten att den personliga integriteten inte kränkts allvarligt och att det inte var frågan om något undantagsfall. Detsamma gällde häktesvakten som var informerad om risken för våld och därmed bör ha varit mentalt förberedd på detta.

Domslutet konstaterade inget skadestånd skulle utgå.

Relaterat

  • Förbud mot att bära slöja i arbetet bedöms ej vara diskriminering – AD 2023 nr 71

    Förbud mot att bära slöja i arbetet bedöms ej vara diskriminering – AD 2023 nr 71

    Målet AD 2023 nr. 71 behandlades frågan om ett förbud mot att bära slöja bedömdes vara diskriminering eller inte. I målet upplevde en arbetstagare sig diskriminerad på grund av religion och kön då hon av arbetsgivaren hindrades från att bära slöja, en muslimsk huvudduk, i tjänsten. Arbetsgivaren hänvisade till företagets neutralitetspolicy som förbjuder bland annat…

  • Sammanfattning av Arbetsdomstolens dom 56/16 om sexuella trakasserier

    Sammanfattning av Arbetsdomstolens dom 56/16 om sexuella trakasserier

    Detta är en granskning av Arbetsdomstolens dom 56/16 om sexuella trakasserier. Målet rör frågan huruvida de handlingar och beteenden som utförts utgör sexuella trakasserier, och om dessa trakasserier är något som arbetsgivaren kan hållas ansvarig för enligt diskrimineringslagen. Bakgrund S.Å. anställdes vid Nya Möllers Bageri & Konditori AB och påstår sig ha utsatts för sexuella…

  • Avgörande från HD angående personalliggare och GDPR vid tvist

    Avgörande från HD angående personalliggare och GDPR vid tvist

    Inledning Högsta domstolen kom i december med ett beslut rörande en elektronisk personalliggare som enligt lag ska finnas på byggarbetsplatser, och huruvida denna skulle göras tillgänglig för motparten vid en tvist. Högsta domstolen ändrade till viss del hovrättens domslut, och avgjorde, i enlighet med hovrätten att personalliggaren ska göras tillgänglig för motparten vid en tvist.…

Vill du få våra nyheter direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev